KWARANTANNA KARPI KOI

Home »  CIEKAWOSTKI »  KWARANTANNA KARPI KOI

KWARANTANNA KARPI KOI

KWARANTANNA KARPI KOI
Instrukcja prawidłowego postępowania w przypadku zakupu karpi koi bezpośrednio z importu z Japonii lub innych, niepewnych źródeł.
Wszystkie nowo zakupione ryby muszą być poddane kwarantannie przez co najmniej 14 dni. W tym okresie temperatura wody musi wynosić od 18 do 23 °Celsjusza.
ZALECENIA
• Nigdy nie mieszaj nowych, zakupionych ryb ze starymi !
• Nigdy nie mieszaj Koi kupowanego od różnych hodowców. Ryby od każdego hodowcy trzymaj w osobnych zbiornikach kwarantannowych przez pierwsze 14 dni. Oznacza to także oddzielne filtry i narzędzia.
• Ponadto w celu zminimalizowania szkód zaleca się trzymanie nowych Koi w mniejszych partiach w zamkniętym systemie. Jeśli w ogóle wystąpi jakiś problem to będzie dotyczył tylko twoich nowych nabytków i nie będzie ryzyka dla zadomowionych już koi.
• Po przybyciu Koi, upewnij się, że użyjesz oddzielnych misek, siatek i innych narzędzi dla każdego oddzielnego boxu. Nie zapomnij o ponownej dezynfekcji wszystkich użytych materiałów i narzędzi, w tym także rąk, gdy rozpakowujesz różne boxy od różnych hodowców.
DALSZE ZALECENIA DLA KWARANTANNY
PRZED PRZYJAZDEM RYB
Najpóźniej 48h przed wpuszczeniem ryb należy napełnić zbiorniki wodą i uruchomić system filtracyjny wraz z napowietrzaniem, dodać startery biologiczne, a także sól niejodowaną w ilości 1kg/1000l.
W DNIU PRZYJAZDU RYB
Po przyjeździe należy rozpakowywać ryby w ciemniejszym miejscu ponieważ w jasnym świetle słonecznym ryby będą się stresowały.
Należy sprawdzić temperaturę i pH wody w jakiej ryby przebywały podczas transportu. Unikaj temperatury i szoku pH! W razie wystąpienia różnic należy dostosować parametry mieszając w dużej misce wodę z przygotowanych zbiorników, z wodą w jakiej ryby przyjechały. Nie wlewamy wody, w której ryby były transportowane do przygotowanych zbiorników.
Ryby przylatują z obniżonym pH, niech stopniowo wraca do normalnego stanu, nie szybciej jednak jak 0,5 jednostek pH na dobę. Stopniowo należy doprowadzić temperaturę wody do 18-23° C, maksymalnie o 3 stopnie dziennie i utrzymywać tę temperaturę przez minimum 14 dni.
Zbiorniki muszą zostać dobrze zabezpieczone przed skokami ryb, nawet najmniejsze szczeliny powinny być zabezpieczone!
Nie wolno także zapomnieć o dodaniu soli – 2 kg na 1000 litrów wody. Wartość wzrośnie z 1kg do 3kg na 1000/l ( poziom soli 0,3 % ).
Drugiego dnia dodać kolejne 3 kg soli, całkowita zawartość soli to teraz 6 kg na 1000 litrów i utrzymać to stężenie przez tydzień, a następnie powoli zmniejszać.
Wodę należy testować codziennie pod kątem pojawienia się amoniaku, a także azotynów i azotanów. W zaistniałym przypadku należy robić regularne podmiany wody.
W drugim dniu po przyjeździe możemy po raz pierwszy karmić koi pokarmem lekko strawnym z niską zawartością białka. Jeśli po 10 minutach pokarm nie zostanie zjedzony należy go odłowić. Warto też wzbogacić pokarm o witaminy oraz wodę w mikroelementy.

W trzecim i siódmym dniu należy sprawdzić kilka ryb pod mikroskopem pod kątem występowania pasożytów lub innych objawów chorobowych. W zaistniałym przypadku należy dobrać lek do zaobserwowanego problemu, upewniając się, że lek można łączyć z dużym stężeniem soli.
Jeżeli kwarantanna odbyła się w zaleconych warunkach a koi są zdrowe i chętne do jedzenie można je przenieść ze zbiornika kwarantannowego.

Tekst został przetłumaczony i opracowany na podstawie zaleceń www.ornafish.com

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *