Zimowanie koi w oczku wodnym

Home »  CIEKAWOSTKI »  Zimowanie koi w oczku wodnym

Zimowanie koi w oczku wodnym

On Czerwiec 15, 2017, Posted by , In CIEKAWOSTKI, By ,,,,,, , With No Comments

 

Ponieważ w naszych warunkach klimatycznych zimą oczko może całkowicie zamarznąć, dlatego projektując go musimy pamiętać, aby przynajmniej w jednym miejscu jego głębokość wynosiła 1m, gdyż na tej głębokości ryby przeczekają do wiosny. Jeżeli nasz zbiornik jest płytszy, musimy liczyć się z tym, że może zamarznąć do dna i stracimy nasze ryby. W takim przypadku można zastosować miejscowe ogrzewanie zbiornika grzałką stawową.
Jeżeli jednak staw w ogrodzie zamarznie , aby nie doprowadzić do tzw. przyduchy, można w lodzie wywiercić otwór i część wody wypompować, wówczas powstanie między powierzchnią wody a lodem poduszka powietrzna.
Można również przed zimą, wykonać zadaszenie stawu (przykrycie), naciągając na ramę warstwę folii. Przykrycie ustawiamy lekko skośnie, ze spadem. Między folią a powierzchnią stawu powstaje również poduszka powietrzna, która zapobiega zamarznięciu wody.
Proces przygotowania oczka wodnego do nadejścia zimy zaczyna się już wcześniejszą jesienią. Należy regularnie oczyszczać lustro i dno wody z opadłych liści ponieważ pozostawione po pewnym czasie będą gniły, co doprowadzi do rozwoju bakterii beztlenowych.
Najważniejsze jest zapewnienie żywym organizmom stałego dostępu tlenu. Należy więc stworzyć warunki, gdzie woda będzie utrzymywała kontakt z powietrzem atmosferycznym. Taką rolę pełni sztuczny przerębel. Oprócz tego w zbiorniku z zimującymi rybami warto pozostawić uruchomioną pompę wodną. Dobre rezultaty daje również uprawa roślin szuwarowych, wytwarzających rurkowate łodygi.  Późną jesienią przycina się je tuż ponad lustrem wody. Są puste wewnątrz – dlatego w pewnym stopniu umożliwiają wymianę gazową.
Ostatnio modne jest również stosowanie styropianowego przerębla, dostępnego w różnych wersjach, w zależności od naszych potrzeb.
Jeżeli w zbiorniku pozostaje urządzenie napowietrzające (co jest zalecane, gdyż odpowiednia ilość tlenu w wodzie będzie przeciwdziałać szkodliwym procesom gnilnym i sprzyjać utrzymaniu pożądanej równowagi biologicznej), musimy je umieścić nie głębiej niż 20 cm pod powierzchnią wody, tak aby nie dochodziło do mieszania chłodnej wierzchniej warstwy wody, z cieplejszą wodą znajdującą się przy dnie zbiornika, gdzie zimują ryby. Pozostawiony w ten sposób napowietrzacz przez pewien czas będzie zapobiegał zamarzaniu tafli wody.
Ponieważ, wraz z nadejściem niższych temperatur, aktywność ryb stopniowo się zmniejsza, ograniczamy również ilość dostarczanego rybom pokarmu, w taki sposób aby w zbiorniku nie pozostawały nie zjedzone resztki. W okresie przedzimowym ryby należy karmić specjalną karmą jesienną. Pokarm jesienny jest lekkostrawną karmą dla ryb w okresie gdy temperatura wody spada poniżej 15 stopni.
Pamiętajmy, iż w temperaturze poniżej 8°C ryby przestają trawić i nie należy już ich karmić.
Dla pewności przed zimą należy określić jakość wody za pomocą specjalnych testerów(odczyn pH, twardość, oraz zawartość azotynów i azotanów) Jeżeli stwierdzimy nieprawidłowości w składzie wody, należy wymienić około 15% wody w zbiorniku.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *