Historia z Rodzajami KOI
Głównym ośrodkiem pochodzenia i hodowli karpi Koi jest miasto Ojiya w prefekturze Niigata. Jakość i ubarwienie ryb pochodzących z tego miejsca nie ma sobie równych zarówno w całej Japonii jak i innych miejscach na świecie. Tajemnicą ich wyjątkowego ubarwienia jest specjalna glinka zalegająca na dnie stawów, którą karpie pobierają wraz z pokarmem.
Karpie Koi żyją od około 30 do 50 lat. Są rybami, które bez problemu można udomowić. Bardzo przywiązują się do swojego właściciela.
Podstawowe gatunki Koi wywodzą się z Wielkiej Trójki:
– Kohaku i Sanke
– Asagi i Higoi
– Doitsu
Ich dalsze krzyżówki pozwoliły stworzyć kolejne ciekawe rodzaje karpi Koi. Na dzień dzisiejszy możemy odróżnić około sto odmian tych pięknych ryb, przy czym stale powstają nowe.
Na świecie organizowane są wystawy karpi Koi, podczas których można podziwiać setki odmian. Każda ryba klasyfikowana jest według odpowiednich punktacji, między innymi za barwę, wielkość i rodzaj.
Napisano na podstawie:
– R. Hible, G. Langfeldt-Feldmann, „Koi – bajecznie barwne ryby ogrodowe”, MULTICO Oficyna Wydawnicza, Warszawa 2001
– J. Kaszuba, „Koi – kolorowe karpie japońskie”, Oficyna Wydawnicza „Hoża”, Warszawa 2005